AHSEC Class 12 Lost Spring Questions - Answeres and Summary | HS 2nd Year Class 12 Flamingo | The Treasure Notes

AHSEC Class 12 Lost Spring Questions - Answeres and Summary | HS 2nd Year Class 12 Flamingo | The Treasure Notes  Class 12 English Solution,HS 2nd Year English Solution. AHSEC Class 12 English Solutions,AHSEC,

AHSEC CLASS 12 Lost Spring is a Beautiful Chapter of  Class 12  English  (Flamingo). Here you will find a detailed With Previous Year Question of Lost Spring and Question Answer of Lost Spring. Here you will see 1 marks Question- From Lost Spring Chapter and  you can prepare for MCQ. Also 2 & 5 marks Questions from Text and Previous Year examination. 


Lost Spring 

~ Anees Jung

VERY SHORT ANSWER QUESTIONS

1 Marks

1. Who is the author of 'Lost Spring'?(HS 2012, 2014) 

ANS: Anees Jung is the author of 'Lost Spring

2. What does Mukesh want to be? (HS 2012, 2015)

ANS: Mukesh wants to be a motor mechanic.

3. What is 'Lost Spring' about?(HS 2013)

 ANS: 'Lost Spring' is about two poor Indian children Saheb and Mukesh who owing to the grinding poverty had to lose their childhood happiness for the sake of supporting their family.

4. Where was the original home of Saheb's family?(HS 2013)

ANS: The original home of Saheb is in Dhaka.

5. What does the author of 'Lost Spring' find Saheb doing every morning? (HS 2014, 2015)

ANS:The author of the Lost Spring finds Sahebs scrounging for gold in the garbage dumps every morning.

6. What does Saheb look for in the garbage dumps? (HS 2016)

ANS:Saheb scrounges the garbage dumps to find something that is valuable which the author refers to as 'gold'.

7. Where has Saheb come from?

ANS: Saheb has come from Dhaka, Bangladesh. (HS 2016)

8. What does 'garbage' mean for the elders of Seemapuri? (HS 2017)

ANS: For the elders 'garbage' is a means of survival. 

9. Where does Mukesh live? (HS 2017)

ANS: Mukesh lives in Firozabad. His house is in one of the foul smelling towns with garbage strewn all around.

10.Why have Saheb and his family migrated to Seemapuri? (HS 2018)

ANS: The storm had swept away Saheb's home and green fields in Dhaka. Hence, he and his family had migrated to Seemapuri.

11. What is the original book from which this prose piece is an excerpt?

ANS: The prose piece is an excerpt the book 'Lost Spring, . Stories of Stolen Childhood'.

12. Who is Saheb?

ANS: Saheb is a young ragpicker, who scrounges the garbage dumps on the streets of Delhi for his living. He was however, inally from Dhaka.

13. Whom does the author encounter everyday in the street

Ans: Everyday, the author encounters a young ragpicker, Saheb in the street.

14. What does Saheb do everyday?

ANS: Every day, Saheb scrounges the garbage dumps on the streets of Delhi in order to find something valuable.

15. What is Saheb's full name?

ANS: Saheb's full name is Saheb-e-Alam, which means 'lord of the universe'.

16. What is the meaning of Saheb's full name?

ANS: The meaning of Saheb-e-Alam is 'lord of the universe'. 

17. Whom does Saheb observe standing at the fenced gate of the neighbourhood club? .

ANS: Saheb stands at the fenced gate of the neighbourhood club and observes two young men, dressed in white clothes, playing tennis.

18. What is Saheb wearing?

ANS: Saheb is wearing a discoloured shirt and shorts and also  a pair of tennis shoes with a hole in one of them.

19. Where is Seemapuri?

ANS: Seemapuri is a place on the periphery of Delhi. 

20. How much does Saheb earn from his new job in the Tea stall? 

ANS:Saheb earns Rs 800, along with all his meals from his new job at the tea stall.


SHORT ANSWER QUESTIONS

2 Marks

1.Is Saheb happy working in the tea stall? Why? (HS 2012) (2014)

Ans: No, Saheb is not happy working at the tea-stall) The plastic bags he used to carry were lighter than the steel canister dhe carries now. Earlier he was his own master and now a mere was g servant as the tea-stall and steel canister all belonged to his master. 

2.What is the significance of bangles in an Indian society?(HS 2012, 2017) 

Ans:-In an Indian society, the bangle is a symbolic of a married Indian woman's 'suhaag' (auspiciousness in marriage. An Indian bride invariably wears red bangles in their wrists

3.'Garbage to them is gold'. Why does the author say so about the ragpickers? (HS 2013)

Ans:Garbage is gold to the ragpickers of Seemapuri because s it provides them items which can be sold for cash, which can buy them food and is a means of survival. Moreover, it is gold also because the ragpickers can find stray coins and currency notes in it.

4. What is the irony inherent in Saheb's full name?(HS 2013, 2016)

Ans:-Saheb's full name, Saheb-e-Alam, suggests that he is the lord of the Universe. But in reality, he is merely a poor rag picker who lives in Seemapuri and does a great deal of rag picking on daily basis for his survival.

5.What does Saheb look for in the garbage dumps? Where is he and where has he come from? (HS 2014) 

Ans:Saheb looks for gold in the garbage dumps. Saheb looks for some bits of wounderful findings like currency note in the garbage dumps.

6.Is Saheb happy working in the tea stall? Why? (HS 2014) 

ANS: No, Saheb is not happy working at the tea-stall. The plastic bags he used to carry were lighter than the steel canister he carries now. Earlier he was his own master and now a mere servant as the tea-stall and steel canister all belonged to his master.

7.What explanation does the author of 'Lost Spring' offer (HS 2015)for the children not wearing footwear? 

ANS:One explanation offered by the author is that it is a tradition to stay barefoot. It is not lack of money. He wonders if this is only an excuse to explain away a perpetual state of poverty. He also remembers the story of a poor body who prayed to the goddess for a pair of shoes. bog

8. What is Firozabad famous for and why? (HS 2015) 

ANS: Firozabad is famous for bangles and bangle making. All kinds of bangle in all the colours remain available there round the clock. Each and every family of Firozabad is engaged in the business of bangle making. All these things make Firozabad very famous. 

9. Why do the young inhabitants of Firozabad end up losing their eye-sight? aheng (HS 2016)

ANS: In every house, in every street of Firozabad bangles are being made. In dark hutments boys and girls sit with their fathers and mothers welding pieces of coloured glass into circles of bangles. Their eyes become more adjusted to the dark than to the light outside. That is why they often end up losing their eyesigh even before they become adults.

HS 2nd Year English Question Answer and Solutions For AHSEC, Asaam Board 

10. What are the two different worlds in Firozabad?(HS 2018) 

ANS: The narrator finds two distinct worlds in Firozabad. The first one is of the families of the bangle-makers caught in perpetual web of poverty. The other is the vicious circle of the 'Sahukars' the middlemen, the policemen and the politicians who ensure the perpetual exploitation of these bangle makers.

11. What was the promise made by Anees Jung to Saheb? (HS 2018)

ANS: The writer, Anees Jung, promised Saheb to open her own school and let Saheb study in it but she could not keep it as it is not easy to open a school in a day or two. She makes a hollow promise to boy which makes her feel embarrassed time and again.

12. What is Saheb's explanation as to why he scrounged for gold in the heaps of garbage dumps?  

ANS: When Saheb was asked as to why he scrounged for gold in the heap of garbage dumps, he replied that he did the work because he had nothingelse to do. He didn't go to school as there was none in his neighbourhood.

13. What is the author's reply to Saheb's explanation? 

ANS: When Saheb explained that he had no other work to do except for scrounging gold in the heap of garbage dumps, the author asked him why he had not gone to any school. 

14. Why does the advice sound hollow?

ANS: When Saheb said that he had no other work to do except for scrounging gold in the heaps of slumps, the author advised him to go to school. This advice sounded quit hollow because there was no school in the neighbourhood of Saheb. Moreover, Saheb's economic condition was not that strong that his family could efford him to send to a school.

15. Why is the author embarassed?

ANS: When the author advised Saheb, a ragpicker to go to school, the latter replied that there was none in their neighbourhood. The author then half-jokingly asked Saheb to join the school which she would start. After that, one day Saheb eagerly asked the author if her school was ready. This made the author embarassed for making promise that she didnot mean.


LONG ANSWER QUESTIONS

5 Marks

1. Describe the miserable plight of the people of Firozabad. (HS 2012, 2014, 2015, 2017) 

ANS: Firozabad is the center of India's glass blowing industry where families have spent generations working around the furnace. They work in small cells without air and light. Children slog their daylight hours round these furnaces instead of going to school. They often lose eyesight due to this, before they become adults. They live around stinking lanes choked with garbages, in homes having crumbling walls, crowded with families of humans and animals coexisting together. Spirals of bangles, of different colours, lie in mounds, piled in four-wheeled carts. Beside the flickering oil lamps, sit boys and girls welding pieces of bangles. Inspite of this lifelong hardwork, they are trapped in poverty and the burden of this impoverished life is imposed on them generation after generation.

2. Describe the bangle makers of Firozabad. How does the vicious circle of the Sahukars, the middlemen never allow them to come out of their poverty? (HS 2018)

ANS: The bangle makers of Firozabad have spent generations working around furnaces. Every other family in Firozabad is engaged in making bangles. They sit around lamps welding glass, making bangles for all the women in the land.

These families are caught in the web of poverty. They are burdened by the stigma of caste. They believe that they are born to this caste and thus bangle making is a god given lineage, out of which they can never imagine a life. They cannot organise themselves into cooperatives for fear of the police. Individual bangle makers are always cought in the vicious circle of the middlemen and the sahukars. This vicious circle exploits them so much that they are left with so less money that they have only enough to engage in bangle making. They cannot afford to have two meals a day. Thus they live in abject poverty.

The Lost Spring Question Answer AHSEC Class 12 English Solutions 

3. Who was Saheb and what was ironical about his name? Describe Saheb's life and the life of the barefoot army of ragpickers in Seemapuri.

ANS: Saheb is a rag picker from Seemapuri. The irony that lies in his name is that, he is deprived of every pleasure in life but his name 'Saheb-e-Alam' means lord of the universe.Saheb and the army of rag pickers appear like the morning birds and disappear at noon. They move about in the city roads collecting rags barefooted. Their families are squatters who come from Bangladesh. They stay in structures of mud with roof of tin and tarpaulin. Without any proper sewage, drainage or drinking water, these families live in hellish conditions. They live without any identity, without any permits but with ration cards that get their names on voters' list and enables them to buy grains. They believed that it was better to live in such conditions with two meals than to live in their own land without food.

4. Give a brief account of life and activities of the people like Saheb-e-Alam settled in Seemapuri.

ANS: The author's acquaintance with Saheb and other barefoot ragpickers introduced her to Seemapuri. It is a slum area located on the periphery of Delhi. The residents of Secmapuri consist of people who left Bangladesh in the 1971 War and are basically refugees. Saheb's family is among them. The area does not have facilities of sewage, drainage or running water. About 10000 ragpickers live here. Their only means of livelihood is ragpicking, and they treat rags as valuable as gold. These ragpickers have lived here for more than thirty years without any identity. They do not have permits but have ration cards, with which they can get their names on the voter's list and also buy grains at subsidised rates.

5. 'Lost Spring' explains the grinding poverty and traditions that condemn thousands of people to a life of abject poverty. Do you agree? Why/Why not?

ANS: 'Lost Spring' is a good narration of grinding poverty and traditions to which thousands of people have succumbed. The story revolves around the pitiable condition of poor children who have been forced to live in slums and work hard in dirty conditions. The story is divided into two parts. The first part tells the writer's impression about the life of poor ragpickers who have migrated froin Bangladesh, but now have settled in the Seemapuri area of Delhi.

The second part narrates the miserable life of the bangle makers in the town of Firozabad. The stark reality of these families is that in spite of back-breaking hard work that they put in, they cannot have two square meals a day. Besides, they are victims of exploitation by those above them and also suffer the consequences of blind belief in traditions.

****

AHSEC Class 12 English Chapter-wise Solutions Flamingo

Hey there, If you want to Download AHSEC Class 12 English Self Study Notes/Guide 2024 Edition  in PDF Format Click on Download Now, Price Just  Rs. 200/- (Rs.120/-Only)




 SOLVED PAPERS 

AHSEC Class 12 English Question papers(2012-23) with Solution

If you want to buy AHSEC Class 12 English Complete Solved Question Papers from the year 2012 to 2023 in PDF format. Click on the link Below  the PDF file price is Rs. 99/- only. 




๐Ÿ‘‰English Syllabus 2023 Click Here!! 

Hope you guys find Lost Spring Question Answers useful, please do share with your friends and Classmates to help them score more on their examination, Spread the love ❤️ God bless you ๐Ÿ˜‡ and Thank you for Visiting The Treasure Notes.

0/Post a Comment